top of page

Zelf meer weten over algoritmes en de Nederlandse democratie? Bekijk hieronder een verzameling aan artikelen, (academisch) onderzoek en inspiratie, die gebruikt is voor project Power ON.

Inspiratie die Project Power ON mogelijk maakte.

Boek

Onderzoek, Politiek,

Psychologie

Noise

"In Noise tonen Daniel Kahneman, Olivier Sibony en Cass R. Sunstein de nadelige effecten van noise op vele gebieden, waaronder geneeskunde, recht, economische prognoses, strategie, prestatiebeoordelingen en personeelsselectie. Waar oordeel is, is noise. Toch zijn zowel individuen als organisaties zich er meestal niet van bewust." 

Documentaire

Politiek, Diplomacratie, Democratie

De weerbare demoratie

"De polarisatie in Europa groeit, de electorale steun voor populisten is erg groot. Overal zijn grote groepen ‘ontevredenen’ te vinden. Is onze democratie sterk genoeg om deze kloof tegen te gaan?"

Expositie

AI, Techonolgie,

Speculatie

Brain Power

Van deepfakes, streamingdiensten en dating apps tot gezichtsherkenning, zelfrijdende auto’s en medische toepassingen: we kunnen niet meer om kunstmatige intelligentie heen.  De tentoonstelling BrAInpower laat zien waar AI met succes kan worden ingezet, hoe we er de vruchten van plukken, maar belicht ook de schaduwkanten.

Podcast

Kunst, AI,

Politiek, Ethiek

Machine Ethics Podcast

Gesprekken over AI-ethiek: Technologie, kunstmatige intelligentie en de samenleving ondervragen. Deze podcast brengt interviews samen met academici, auteurs, bedrijfsleiders, ontwerpers en ingenieurs over het onderwerp autonome algoritmen, kunstmatige intelligentie, machine learning en de impact van technologie op de samenleving.

Film

Kunst, AI, Politiek,

Speculatief

Kitty AI

"Ik kijk een pratende kat recht in de ogen. "Ik ben technologie, ik ben liefde, ik ben je absolute heerser, ik ben The Kitty AI," spreekt de geanimeerde schattige maar vooral enge kitten me toe."

Boek

Technologie, Politiek,

AI, Onderzoek

To save everything, click here

"Onze gadgets worden steeds slimmer. Technologie kan vastleggen wat we kopen, aanpassen wat we consumeren en stelt ons in staat om elk aspect van ons bestaan op te slaan en te delen. In de toekomst, zo wordt ons verteld, zal het zelfs het openbare leven - van hoe we bestuurd worden tot hoe we misdaad registreren - beter maken. Maar kan het digitale tijdperk alles oplossen?"

Onderzoek

EU, Politiek,

Technologie

European tech insights

"European Tech Insights 2022 werd gehouden in juni en juli 2022. Zij interviewden 3.005 volwassenen uit 10 landen. Respondenten maken deel uit van terugkerende panels om zo hun mening te delen over actuele gebeurtenissen binnen de Europese Unie."

Podcast

Ethical AI,

AI, Onderzoek

New voices in AI

"In deze aflevering deelt Oumaima Hajri, een onderzoeker voor het project Designing Responsible AI Media Applications, haar werk, een reis in ethical AI en haar eigen webserie 'AI better world'.

Artikel

Virtual Politicitan,

AI, Denenmaken

Leader Lars

"De Synthetische Partij, een nieuwe Deense politieke partij met een kunstmatig intelligente vertegenwoordiger en een beleid dat is afgeleid van AI, is op zoek naar een zetel in het parlement. In de hoop om deel te kunnen nemen aan de algemene verkiezingen in november 2022 met haar partijleider 'Leader Lars'."

Film

AI, Speculatef,

Experiment

Roko's Basilisk

"Een ogenschijnlijk irrelevant paradox over een hyperintelligente AI, die, als je het verhaal kent, levensgevaarlijk kan zijn."

Boek

AI, Onderzoe,

Geschiedenis

Will AI replace us?

"Dit uitgebreide en boeiende verslag geeft een overzicht van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in de afgelopen zestig jaar en belicht de waarschijnlijke transformerende effecten van AI op de samenleving in de komende decennia."

Boek

AI, Academisch,

Speculatie

The Age of AI and Our Human Future

Het tijdperk van kunstmatige intelligentie transformeert de menselijke samenleving. Machines kunnen nu innovaties en inzichten produceren die menselijke denkers lang zijn ontgaan. Sinds het tijdperk van de rede hebben we geen revolutie teweeggebracht in onze benadering van economie, orde, veiligheid en zelfs kennis zelf.

Persoon

Filosofie

AI, Onderzoek

Bas Haring

Een filosoof, gepromoveerd in de taak van kunstmatige intelligentie & hoogleraar "publiek begrip van wetenschap" aan Universiteit Leiden. Zijn doel is om wetenschap en filosofie op een frisse, maar goede manier uit te leggen aan Jan en alleman.

bottom of page